ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την ετήσια τακτική Γενική της Συνέλευση πραγματοποίησε στις 2/4/2014 η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, την οποία τίμησε με την παρουσία του και παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κος Γεώργιος Καββαθάς.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Β.Ε.Θ. κος Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως τα προβλήματα των βιοτεχνών αντί να λιγοστεύουν μεγενθύνονται περισσότερο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την διάταξη στο πρόσφατο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο που  βάζει την «ταφόπλακα» στα έσοδα των επιμελητηρίων,  με την κατάργηση της  υποχρεωτικότητας  εγγραφής και τόνισε πως η συνεργασία με τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. τις Ομοσπονδίες των Ε.Β.Ε, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα πρέπει να ενταθεί, ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την επιλογή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης να αφανίσουν τον επιμελητηριακό θεσμό και κατ’ επέκταση τους συνδικαλιστικούς φορείς των Ε.Β.Ε.

«Όσοι από μας επέζησαν ως επιχειρηματίες στη διάρκεια της κρίσης, κλείνουμε τον Μάιο». Με αυτή τη  δήλωση άρχισε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κος Γ. Καββαθάς.  Έκανε αναφορά στον τρόπο που νομοθετεί η πολιτεία εδώ και τρία χρόνια ο οποίος κινείται  στα όρια της συνταγματικότητας  με  πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ψηφοφορίες στη βουλή σε ένα άρθρο και διαδικασία κατεπείγοντος. Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για ανάπτυξη 0,4% το 2014 – ενώ την ίδια στιγμή  ο ΟΟΣΑ προβλέπει  ύφεση 0,6% -, παρουσίασε μέσα από τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ  τα δυσμενή στοιχεία για την  πορεία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα  6 χρόνια ύφεσης που κάθε άλλο παρά σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας οδηγούν.

Αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 30/3/2014 στην Αθήνα, διαβεβαιώνοντας πως ο αγώνας που έχει ξεκινήσει η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. θα έχει διάρκεια και ένταση μέχρι την υιοθέτηση των επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεών της από την κυβέρνηση που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση της κρίσης και στην περαιτέρω επιβίωση και ανάπτυξη των Μ.Μ.Ε.

Ο Πρόεδρος της Ο.Β.Σ.Θ κος Γιάννης Παπαργύρης, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό δράσης της Διοίκησης για το 2014, αναφέρθηκε στις συνεχώς αυξανόμενες δυσμενείς εξελίξεις εις βάρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από την  στοχευμένη πολιτική συρρίκνωσης των Μ.Μ.Ε. που ακολουθεί η κυβέρνηση, που πρόσφατο δείγμα της αποτελεί το  πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε παρόλες τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματοβιοτεχνών. Παραθέτοντας πρόσφατα στοιχεία από τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανέφερε πως καταγράφηκε μια τάση υποβάθμισης των καταναλωτικών συνηθειών, του επιπέδου διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των πολιτών και αναδείχθηκε ταυτόχρονα η αυξανόμενη ανασφάλεια που έχουν τα νοικοκυριά για τη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Όσον αφορά την  εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις (Φεβρουάριος 2014) διαπιστώνεται για άλλη μια φορά, ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε βαθύ επενδυτικό λήθαργο. Για το 70,3%  των μικρών επιχειρήσεων η κατάσταση για το 2014 επιδεινώθηκε και σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει κίνδυνο κλεισίματος τους επόμενους μήνες.

Κάνοντας αναφορά στον απαξιωτικό τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δήλωσε πως για να βγούμε από την κρίση το οικονομικό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στα «οράματα» των μεγάλων επενδύσεων που βρίσκονται στο δρόμο…., αλλά σε μια άμεση ενεργοποίηση – επανεκκίνηση των υπαρχόντων Μ.Μ.Ε.

Κλείνοντας δήλωσε πως η Ο.Β.Σ.Θ. υιοθετώντας στο ακέραιο τις προτάσεις της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. που δίνουν λύσεις στο αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει οι συνεχιζόμενες καταστροφικές πολιτικές, θα συνεχίσει να «ενοχλεί» την κυβέρνηση και όλους όσους αποφασίζουν για την τύχη των Μ.Μ.Ε. και προανήγγειλε  εκδήλωση διαμαρτυρίας για  τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν με κλείσιμο του Περιφερειακού Παραρτήματος ΚΕΑΟ Θεσσαλονίκης, με στόχο την αποτροπή αποστολής σημειωμάτων κατάσχεσης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

 

 

Για την Διοίκηση της Ο.Β.Σ.Θ.

 

Ο Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης  Παπαργύρης                   Γιάννης Καραπινίδης